måndag, december 10

Jag är en nobel kvinna

När något vidrör mitt intresse, stannar det väldigt sällan vid en lätt beröring, det handlar om total omfamning. Just nu äter min hjärna det mesta som handlar om Nobelpriset. Troligtvis påverkad av tidens lag och det faktum att det just nu är prisutdelning av Nobelpriset, men det väckte också något inom mig till liv.

Jag har inte känt mig manad att skriva, tycka eller ens existera den senaste tiden. Ibland vill man bara vara en liten kugge i hjul som sakta driver framåt utan att någon märker.

Min hjärna har dock en törst efter kunskap. Något jag själv sällan ger den, men ibland får man vika under när chefen kräver det.

Igår spenderade jag dagen med att läsa på om Nobelpristagarna och föregående pristagare inom dom olika kategorierna. Sen avslutade jag kvällen med Nobelkonserten och lite research inför dagens stundande prisutdelning.

Jag slängde några blickar emot Norge och dess Nobel-gala och alla kontroverser kring det faktum att EU fick årets fredspris. Det fick mig givetvis inpå EUs egentliga grundare Paul-Henri Spaak och hans historia och vision.

Ja, och sen snurrar det bara på och jag lär sig massor på min väg.

Men, som med alla kunskaper man får, väcker det alltid frågor och ens egna tankar ska blandas in i smeten av fakta.

Det här har jag kommit fram till.

Jag vill prata mer med John B. Gurdon (nobelpristagare 2012 kategori: fysiologi eller medicin). Vilken fascinerande människa, med ett stort mått av humor och charm. Han fick mig direkt att tänka "Youth is wasted on the young".

Jag vill också ta en kaffe med Robert J. Lefkowitz. Årets Nobelpristagare i kemi. Under vår kaffetår kan gärna Alvin E. Roth (pristagare i ekonomi) trilla in och slänga något ord. Fika för en champion.

(Camilla Thulin fick precis lite igenkännande på Nobelfesten. Skoj.)

Sen måste jag ju ta upp ämnet, jag skulle straffa mig själv annars, litteraturpriset. 
Kåre Bremer gav min trångsynthet svar på tal. Han kliver in som en klassisk grå herre på täppan och säger exakt motsatsen till allt jag trodde att han skulle säga. Stockholms universitet har en underbar rektor och du är en man många i din generation borde ta lärdom av. Varför begränsa det? Alla generationer borde ta lärdom av honom.
Hans kritik emot litteraturpriset var som ljuv musik i mina öron. Män väljer män. Män i en viss ålder väljer män i en viss ålder som pristagare. Så är det.

Jag kan rätt och slätt använda hans ord för att beskriva hur jag själv känner. Vi vill se ett modernare pris och vi vill se modernare upptäckter. Sätt en gräns på att upptäckten ska ha skett inom de senaste 10 åren eller i detta fallet - boken ska ha skrivits inom 10 år för prisets utdelande. Det har redan ruckats för mycket på det som ursprungligen var skrivet: Upptäckten ska ha skett föregående år. Nu kan kommittéerna gå tillbaka så långt som 50 år i tiden. Absurt. 

Går vi tillbaka så långt som 50 år i tiden är det ganska logiskt att kvinnliga aspiranter inte direkt växer på träd. Marie Curie är trots allt en undantag från regeln (pristagare i både fysik och kemi).

Dock ska jag påpeka att jag gillar årets pristagare i litteratur, Mo Yan. Av det lilla jag sett av honom, har vi ganska lika tankegångar på vissa fronter. Jag kan också känna en viss stryka av att jag vuxit upp fattig, men också en konstig känsla emot överklassen, som jag inte vet bengynnas från min egna avundsjuka eller hur jag blivit behandlad.

Nu till allmänt tjabbel.

*Pristagarna får 8 miljoner kronor.

*Vad sjutton gjorde Anton Körberg på den norska prisutdelningen?

*Väldigt bra programledare, framförallt Ebba Kleberg von Sydow. Tyvärr fick vissa kommentarer mig att   helt tappa smaken för Anna Hedenmo. Antingen  är hon bara väldigt trångsynt och grådaskig, eller så har hon bara noll koll ibland. Hennes uttalande om spelteorier fick mig rysa.

*När Einstein tog emot sitt nobelpris i fysik (fotoelektriska effekten) stod det uttryckligen i hans diplom att han INTE fick nobelpriset för han relativitetsteori (E=mc²), det ansågs inte vara nog beprövat för att vara korrekt.

Nu ska jag fortsätta vara förkyld och mot alla läkares föreskrifter blanda min treo och ipren med gott riesling vin. 

Glittra is back (with a vengence).

2 kommentarer:

  1. yay! har längtat efter dina texter!
    Jag o Cad kommer ner till Norpan över ju o nyår, så vi måste ta o ses då =D

    SvaraRadera
  2. Weeee!. T jobbar ju hela julen, så hittar gärna på något skoj om ni har tid och lust =)

    SvaraRadera