söndag, augusti 11

Börja Bry Dig!

För mig började det för ganska länge sedan, men har eskalerat en hel del sedan jag fick reda på att jag skulle bli moster.

Innan kunde jag känna att när jag lämnar detta jordeliv, lämnar jag inget bakom mig, så varför bryr jag mig? Det är inte direkt så att jag älskar mänskligheten så mycket. Helt ärligt mådde jag dåligt varje dag när jag insåg vad människan är kapabel till.

Nu är sådant inte fallet längre. En lite kille föddes, som hade hela sitt liv framför sig, och jag vill att han ska kunna njuta och växa så gott det bara går, utan farlig luft, utrotade djur och giftig mat. Jag har också lärt mig att se det goda i människan. Visst finns det många rötägg, men också helt fantastiska och vackra människor.

 Mina riktlinjer om att värna om natur och djur och att försöka leva mer rent och naturligt blir mer och mer påtagliga.

Jag tyckte mig vara sen. Sen att öppna mina ögon. Men ju mer tiden går, desto mer inser jag att jag faktiskt är ganska påläst och tidig gentemot andra.

Framförallt runt omkring maten. Men när man är inne på området mat, kommer man alltid snubbla in på ekonomi, stora (och mindre) globala företag, exploatering, mänskliga rättigheter, miljön och djur och sist men inte minst vad används för att få fram din mat, bevara din mat och få den att smaka såsom den gör.

Att börja äta rätt och korrekt handlar inte bara om att leva sunt eller gå ner i vikt. Indirekt kommer du att bli en bättre vän emot vår planet och våra medmänniskor. 

Jag och T väljer så ofta vi kan ekologiskt. Vi väljer också "Fair Trade"-märkta varor. Visst kostar det mer, inget snack om saken, men det är värt det.

När man väljer ekologiskt väljer man att maten man ska äta är helt fri från besprutning av alla sorter. Den ska alltså ha vuxit ur sin jord, växt på ett träd eller odlats på annat sätt helt utan någon kemisk påverkan. Inget svampförebyggande medel, insektsgift och så vidare.

Men du kan även välja ekologiskt kött, ekologisk mjölk och ekologiska ägg. Kossorna ska ha gått fritt och betat i hagen utan konstigt foder. Kort och gott ska kossorna, grisarna och hönorna ha vuxit upp och levt på ett ekologiskt jordbruk. Det ska alltså handla om att gå tillbaka ett ex antal decennier när det kommer till hur djuren blir behandlade och hur deras foder ser ut. Back to basic. 

Det är dyrare. Givetvis. Använder man inga kemiska ämnen när man odlar är risken större för att skörden tar stryk på något sätt. Dessutom håller inte dessa grödor lika bra som kemiskt påverkade, blir inte lika stora och inte lika rikliga. Därav ökar priset. Logiskt.

Inte förrän på senare år har man (aka livsmedelsverket bland annat) faktiskt börjat kika på ekologisk versus icke-ekologiska matvaror. Hur ser näringsvärdet egentligen ut och hur skiljer sig ekologiska varor från motsatsen.

Frukt och grönt som odlas med besprutning och svampmedel, alltså icke-ekologiskt odlade, ger frukt och grönsaker som innehåller gifterna och svampmedlen. Vad som händer då är alltså att du får i dig all den skit som de stackars växterna fått i sig genom marken när de suger upp vattnet.




Att tro att bekämpningsmedlen bara skulle påverka insekterna och svamparna, men inte själva frukten eller grönsaken, är helt befängt i mitt tycke. Sedan ska vi inte heller glömma bort dom stackars arbetarna som tvingas arbeta runt dessa farliga gifterna dagligdags. Betalar vi för ekologiskt, kommer fler ekologiska jordbruk uppstå. Ekologiska jordbruk har även en tendens att gå hand i hand med "Fair Trade". Två av mina absoluta favorittitlar. 

Så när du äter din banan för att du anser det vara nyttigt. Bör du fundera både en och två gånger på var bananen kommer ifrån och om det inte är värt den extra 5-kronan att veta att inga gifter sprutats på den.

Tänk också på att insekter och svampar har en tendens att evalvera snabbt. Alltså bli resistenta emot medlen som används för besprutning. Detta medför att medlen som måste användas blir starkare och mer kraftfulla. Ett annat resultat blir också att flera olika besprutningsmedel och nya medel används. Hur vet jag vad som använts och hur farliga det är? Det är inte direkt så det står en innehållsförteckning på apelsinen.

Du kan skölja av din frukt, men tänk på att gifterna även sitter i fruktköttet!

Indirekt blir det mer och mer riskabelt för människan att inte välja ekologiskt. Så varför gör inte fler det?

Läs på, lär dig och var en jävla petig jävel när det kommer till mat. Det gör du faktiskt helt rätt i.


Men efter allt mitt drabbel bör ni också kolla in George Carlin - Saving the Planet.











3 kommentarer:

  1. Väl talat sys. Du är klok som alltid. Den visuella nörden i mig uppskattar dessutom att många ekologiska och fair trade-märkta varor har snygga förpackningar ;)
    Läste nyligen en artikel om ekologiska odlingar där det stod att vissa grödor faktiskt skapar större skördar när bönderna slopar gifterna. Man måste tänka mer på hur grödan växer naturligt istället för att bara panga på på första bästa jordplätt och tvinga fram resultat (lite som det du har skrivit om ens personliga kost och träning, faktiskt). Har för mig att bomull var en av dessa växter...

    SvaraRadera
  2. Oh! Måste tipsa om ett program i SVT2 som heter Folkets mataffär. Jag vet inte om det går fortfarande, finns kanske på nätet. I ett avsnitt visades exempel på frukt och grönsaker som de stora butikskedjorna väljer bort bara för att varorna är lite för små, lite för stora eller har en konstig form. Dessa grödor slängs, trots att de är fullt ätliga. Tala om matlyx.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig på alla fronter och absolut angående hur estetiskt tilltalande förpackningar till ekologiska varor är. Köpte Markatta och Urtekram nyligen och vill knappt öppna förpackningarna för dom var fina. Dock var innehållet helt otroligt gott så jag gjorde rätt =)

    Kan verkligen tipsa om kung markattas godismaskar, passar er perfekt som äter vegetariskt. Inget gelatin i bland annat. Supergoda och släcker sötsuget på ett kick. Helt gjorda på naturliga juicer också, rätt koolt.

    Jag ska genast kolla upp Folkets Mataffär!

    SvaraRadera