torsdag, juli 19

Glittra utan tillsatser

Mitt schampo innehåller hydroxypropyltrimonium hydrolyzed wheat protein. Det innehåller dessutom PPG-5-ceteth-20. Några ingredienser vi alla känner till och har lärt oss att älska?

Priset? 259 kronor för mitt schampo och 350 kronor för min hårpackning. Båda från märket Kerastase, Loreals lyxlinje för hår. Det absolut bästa, får ditt hår att bli drömlikt vackert.

Jag älskar alla kemikalier jag dagligen smetar ner både på min hud och i mitt hår. Och varför skulle jag inte? Jag har trots allt betalat tusentals kronor för dem.

Varannan dag tvättar jag mitt hår, annars känns det ofräscht. Mitt långa hår slits extremt mycket av alla tvättar och tar nästan två timmar på sig att självtorka, men det är så det är och tyvärr alltid kommer att vara. Men tack vare mina dyra produkter behåller det fortfarande samma lyster och mjukhet som efter ett frisörbesök.

Eller inte.



Likt en struts har jag i alla år stuckit huvudet i sanden och köpt det dyra. För dyrt är bra. Man intalar sig själv att ju dyrare desto bättre ingredienser och desto bättre resultat. Icke heller att förglömma alla vackra modeller och Hollywood-kändisar som sägs använda produkten, och hur vackra är inte dom.

Jag gillar kosmetika. Det är nog ingen hemlighet, men när det kommer till håret är det verkligen inget kosmetiskt resultat jag vill ha, men det är precis det jag får.

Min dyra hårinpackning innehåller allt som får mitt hår att se, och kännas, otroligt vackert och mjukt. Dock är resultatet långt ifrån bestående. Jag sminkar helt enkelt mina hårstrån med silikon och lite annat smått och gott, såsom mineralolja.

Icke heller att förglömma min underbara hårolja jag använt i alla år. Känns topparna slitna duttar jag på lite härlig och naturlig olja vid namn Orofluido. Den ger ett sådant fantastiskt resultat och håret blir enkelt att reda ut efter dusch.

Men vad innehåller egentligen min helt naturliga olja från Orofluido?

Jag trodde det skulle ligga mellan 2-4 ingredienser i den fina glasflaskan, eller i min drömvärld en enda typ av olja. Så fel jag hade. Orofluidos hårolja innehåller detta:

Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Dimethiconol,iArgania Spinosa KernellOil, Cyperus EsculentuslRoot Oil, Parfumi(Fragrance), Isopropyl Palmitate,lLinum Usitatissimum (Linseed)iSeed Oil, Hydroxyisohexyll3-Cyclohexene Carboxaldehyde, CIl47000 (Yellow 11),lCI 26100 (Redl17).

Ingrediens nummer ett (alltså det den innehåller allra mest av) är en silikon.
Ingrediens nummer två (alltså det den innehåller sekundärt mest av) är en silikon.
Ingrediens nummer tre (you know the drill) är en silikon.

BINGO. På fjärde plats kommer den första underbara oljan jag verkligen köpte produkten för.

Jag sitter alltså och slänger på inte bara en, utan tre stycken "foundations" på mina hårstrån för att det ska se fina ut. Helt enkelt - jag sminkar mitt hår.

Och precis som när man tvättar bort make-up på kvällen ifrån ansiktet, kommer samma gamla slita hårstrå fram nästa gång du tvättar håret med schampo (innehållandes SLS, ALS eller SCS. Mer om det senare). Då vill du gärna återskapa den sköna känslan igen och därför använder du ditt dyra balsam eller den dyra hårinpackning. Det är en ond cirkel som är väldigt svår att bryta.
Det som är viktigt att tänka på är att du har/får alltså inte ett friskare hår, utan du sminkar över skavankerna.

Jag ska nu försöka lära er, och mig själv, hur du kan bryta denna cirkel. Kasta era dyra skitschampon och aldrig köpa dem någonsin igen.

Det kändes som jag plockade bort en sten ur mitt hjärta när jag rensade bort alla mina schampon och balsam från duschhyllan. Rent skit, som jag betalt SÅ mycket pengar för. Jag är en riktigt slösare när det kommer till denna typ av produkter. Aldrig mer.


Det absolut roligaste av allt, och något jag inte alls hade väntat mig, var att mitt hår håller sig betydligt mycket renare under mycket längre tid utan traditionellt schampo. Kan det vara så att man förstör hårets naturliga balans med allt man utsatt håret för innan kanske? Dessutom finns inget silikon eller ingen mineralolja som irriterar min känsliga hårbotten, inga konstgjorda parfymer och framförallt NO POO!

Har du lockigt hår, ska du absolut lära dig mer om att bli schampofri. Ett lockigt hår tar ofta mycket mer stryk av tvättar, det torkar inte bara ut ditt hår, utan kan även förstöra det vackra lockarna. Jag kommer att prata mycket mer om den så kallade balsammetoden längre fram, men idag ska jag fokusera på att introducera ert kylskåp och ert skafferi till era duschvanor.

Jag började min nya rutin med att tvätta ur håret från allt skit som hänger kvar av alla mina produkter. Framförallt silikon som har en tendens att sitta hårt fast. Här använde jag ett schampo med SLS (Sodium Laureth Sulfate), men absolut inget silikon eller andra saker som sätter sig som en hinna på hår och hårbotten.
Detta är alltså din sista tvätt med traditionellt schampo, så tvätta ur ordentligt. Jag valde att stanna där, inget balsam eller någon inpackning, även fast det finns "godkända" varianter, utan skit i.

Mitt hår var torrt som fnöske efter tvätt och blev som vanligt snabbt smutsigt.

Tvätt nummer två blev en liten kompott av : Ett rått ägg (vispa och plocka bort dom små vita grejorna som annars fastnar i håret), två matskedar äppelcidervinäger (luktar hemskt, men doften försvinner helt när håret torkar), en tesked fast honung och en tesked flytande honung. 

Masserade in bladningen i blöt hårbotten. Tänk på att du ska lyfta bort smuts från hårbotten med massagen, så håll gärna på några minuter.

Efter tvätten kändes håret ganska strävt, men när det torkade var det extremt glansigt och kändes så himla rent.

Hela tre dagar efter första tvätten. Glansigt och fortfarande rent. Ledsen för hemsk bild. Att fota sig själv bakifrån var klurigt.


När det efter 3 dagar fortfarande var lika "ofettigt" och rent insåg jag att detta var något jag absolut borde ha anammat tidigare. Dessutom var håret helt doftlöst, förutom en svag doft av ägg som jag absolut ville åtgärda till nästa tvätt.

Tvätt nummer tre blev något mer avancerad: Ett vispat rått ägg, en matsked fast honung, en matskrev aloe vera gel, en tesked kakao, några stänk malen kanel, och lite malet kaffe för att skrubba hårbotten lite extra. En hårbottenskrubb är för övrigt något alla borde prova, sätter igång blodcirkulationen och gör hårbotten väldigt fräsch. Det finns även bra färdiga att prova, bland annat från Korres.

Jag masserade in blandningen i lätt fuktat hår denna gång. Bara sprejat lätt med en blomspruta. Denna gång lät jag dessutom blandningen sitta i cirka 30 minuter. När jag skulle skölja ur håret tillsatte jag lite vatten och masserade lite extra innan jag sköljde bort blandningen helt.
Tänk på att använda kallt/svalt vatten för att inte ägget ska koagulera (om det nu heter så med ägg, men ni fattar). Tvätta gärna håret för sig, framåtlutad, innan eller efter tvätt av kropp. Dels på grund av temperatur och dels på grund av att det nog kan bli lite kladdigt annars.

Efter tvätten tillsatte jag en gnutta "godkänt" balsam (Matrix Total Results Moisture Hydratation Conditioner i detta fall) i hårtopparna också, mest för att jag inte tillsatte någon typ av olja (jojoba, avocado, kokos eller liknande) i mitt hemmagjorda schampo.

Kanelen och kakaon tog bort all äggdoft och dom tog även bort ÄPC-doften från själva schampobladningen.  ÄPC-doften försvinner ju som sagt helt från håret när håret torkar, men att inte bladningen heller luktar ÄPC är en bonus. Dessutom fick håret en riktigt behaglig mild kakao- och kaneldoft när håret torkat.


Precis efter andra tvätten, nästan oborstat och fortfarande lite fuktigt. Jag kan också påpeka att ett frisör-besök är absolut overdue.


Att lägga olja i håret och låta det sitta i några timmar, eller till och med över natten, är annars något att göra efter schampo-blandningen är ursköljd. Bara att vira en platspåse eller liknande runt håret. Man får prova sig fram för att hitta oljan som passar sitt hår. Alla hår gillar inte alla oljor och vice versa.
Ricinolja, som man annars använder vid förstoppning, är en extremt bra hårinpackning. Inte nog med att hårkvaliteten blir mycket bättre, den säga också öka takten på hårväxten, samt volymen. Jag har sett bildbevis man bara kan drömma om. Ricinolja finns att köpa på apoteket och andra rena oljor på hälsokostbutiker eller online.
Oljorna kan dock vara svåra att tvätta ur (framförallt ricinolja som är något kraftigare), så här kan ett SLS-fritt schampo behövas efteråt. Dock ska det fungera även med BM och hemmagjorda schampon. Krävs bara lite mer jobb.

Mitt start-kit för en mer naturlig skönhetsvård. Aloe vera gel, honung i alla former, kakao, olivolja, äppelcidervinäger, havregryn, salt, citron, ägg, bakpulver...


...malet kaffe, kanel och råsocker. Ej närvarande vid fotografering: Avocado.

Jag kommer skriva mycket om denna typ av skönhetsvård framöver.  Mina hudkrämer är jag ännu inte beredd att byta bort, men mina ansiktsmasker kommer gå mer åt det naturliga hållet. Dessutom kommer jag snart göra en liten film om hur du enkelt använder matprodukter i din hudvård och visa er mina resultat.

På väg emot en mer naturlig tillvaro.


Puss och kram!



Psst...


...håll er långt borta från denna flaska. Troligtvis det absolut vidrigaste jag smakat i alla mina dagar. Hur nyttigt det än må vara, är det inte värt det. Magsyra är en liknelse för att beskriva smaken enligt mig.

2 kommentarer:

  1. Oh! Jag är mycket mycket spänd på mer snack om detta!

    SvaraRadera
  2. Awww vad skoj, börjar glida mer och mer emot naturlig hud- och hårvård. Riktigt roligt dessutom, när man kan provsmaka sin ansiktsmask innan man kletar på den =D

    SvaraRadera