torsdag, januari 26

Extra Glitter av Glittra!

Jag har alltid haft en liten girl-crush på Gwen Stefani, men jag är också av den åsikten att alla tjejer borde ha det. Hon är en jädra skön person och lite av coolhet personifierat.

Hon är en av få tjejer i musikbranschen just nu, som faktiskt började sin resa emot framgång i ett garage. Dessutom fixade hon sin stil helt utan hjälp av nutidens stylister och trendsättare.Redan när jag föll pladask för "No Doubt" och låten "Just a Girl" i mitten av 90-talet, började min lilla kärleksserenad. En grupp som blandade grunge/SKA/punk och en sångerska som var helt tokig på scen. Gwen såg ut som en pinuppa direkt hämtad från 50-talet, men klädde sig som att hon sytt om alla sina secondhand kläder och slängt på dem lager på lager. Alltid tajt överdel (gärna avklippta linnen) med vida baggy-byxor och massor med accessoarer. Allt såg ut som hon slängt på sig något som var skönt och lätt att röra sig i, men ändå med en feminin touch. Sen var alltid make-upen och håret flawless i sann 50-tals anda.
Jag var väldigt inne på samma stil just då, och här kom någon att bli inspirerad av. Ens budget var väldigt begränsad så att se cool ut var tvungen att vara billigt, sen hade alltid 50-talet tilltalat mig, och i kombination med grunge blev det ju sloppy med en twist av glamour.Deras första riktiga hit "Just a Girl", tordes ha tilltalat alla tjejer då. Med textrader som:

Take this pink ribbon off my eyes
I'm exposed
And it's no big surprise
Don't you think I know
Exactly where I stand
This world is forcing me
To hold your hand

Mitt i den explosion av manliga grungeband kommer ett band med en tjej som frontfigur, som dessutom argt påpekar hur hon bara är "en tjej".

Det är ju nästan tjugo år sedan och vi var inte riktigt var vi är idag på den fronten.

Hela "No Doubt"'s "första" skiva handlar i stort sett om Gwen och basisten i bandet, Tony Kanals, förhållande. Bara det är väldigt häftigt, att dom har så pass mycket självdistans att dom kan skriva hitlåtar om deras kraschade förhållande, och dessutom göra det tillsammans. Låten "Don't Speak" från skivan är vad jag skulle kalla en riktig megahit, och skivan "Tragic Kingdom" är en av dom mest sålda genom tiderna.Sen vet vi ju alla hur det gick. Gwen gjorde ett väldigt lyckat soloprojekt på sidan av, med gigantiska hits som "What You Waiting For" (apsnygg musikvideo), hon startade sitt klädmärke L.A.M.B och gifte sig med Bush-sångaren Gevin Rossdale och fick (hittills) två barn.Hon är fortfarande skitsnygg och minst lika cool, om inte coolare, nu klädd i Haute Couture istället för secondhand, men alltid lika cool och iögonfallande på röda mattan, med sin egna stil.
Man sparar alltid det bästa till sist, för i år smäller det. Då kommer "No Doubt" med ett sprillans nytt album som dom har arbetat med under en längre tid. Det ska bli riktigt spännande att se vad detta band, som en gång startade i ett garage i Anaheim, lyckats med denna gång.

Se Gwen och Tony prata om den nya skivan nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar