torsdag, april 19

Test Drive

Idag provsprang jag med mina nya skor. Eller nya är dom väll inte, men det har inte varit läge att prova dem förrän nu.
Mina första reaktion är att du med dessa skor använder muskler du inte använder när du springer med vanliga träningsskor. Du får en helt annan typ av benträning, tack vare att tårna "medverkar" mer i själva löpningen.

Jag sprang längre och mer "lätt" än jag gjort innan, om det beror på skorna eller något annat det återstår att se.

Ni kan läsa mitt inlägg om skorna HÄR

Första reaktion: riktigt nöjd.4 kommentarer:

 1. Jag har använt mina dagligen till alla olika fyspass jag sysslar med. Tycker dom är helt underbara för boxjumps, idioten, och allt som kräver snäva svängar eller använder fötterna mycket.

  I allmänhet så känner jag att jag har grymt mycket mer koll på fötterna.. man har inte längre två stora klumpar som man flyttar omkring på, utan ett skydd och en sula som förstärker och förbättrar våra naturliga fötter.

  För långdistans så kör jag fortfarande mina vanliga löparskor, är rädd nog att dra på mig skador.. vill inte utmana ödet ännu mera. En kompis fick någon överansträngning i vaderna efter att ha kört långdistans i sina five fingers.
  Men på sikt så blir det av, säkerligen.

  *Five finger five!* (get it)

  SvaraRadera
 2. Förövrigt: Det här är den träning jag kör nu för tiden, crossfit är TEH SHIT.

  http://www.crossfitnordic.se/category/dagens-pass/

  Grymt bra pass, styrka+kondition varje gång, plus att man inte blir "bekväm" i sin träning och gör saker man trivs med. En utmaning varje dag =)

  Dom har dagens pass varje vardag, jag kör i nuläget fyra av fem pass i veckan plus springa milen på söndagar.

  SvaraRadera
 3. Ja, måste hålla med dig. Jädra vilken träningsvärk jag hade i vaderna när jag vakna idag. Kunde knappt ta mig upp ur sängen. Det var en väldigt annorlunda, mer intensiv stelhet, som är svår att beskriva.

  Frågan är ju varför vi blir överansträngda av dem, har vi kört med skor som "skyddar" för mycket. Man har ju sett så många reportage om långdistanslöpare på elitnivå, som tränat utan skor hela sitt liv. Visst beror det många gånger på deras ekonomiska förhållanden och att det inte är ett val per se, men jag har aldrig hört någon av dem säga att dom överansträngt sig osv.
  Nu tänker jag på OS-löpare från Etiopien, Kenya och så vidare (Kipketer bland annat).

  Du och Ems är så himla duktiga när det kommer till träning, grymt inspirerande när ni provar olika saker och metoder.

  För övrigt, många bra tips på övningar i ditt program, som går att göra om man inte har tillgång till gym. Mer smidighet, samtidigt som man får styrka, like it. Dessutom måste det ge så bra resultat att variera såpass mycket. Kroppen är ju annars expert på att anpassa sig.

  SvaraRadera
 4. Kroppen är indeed expert på att anpassa sig, men ibland kan det ta ett tag.. som jag tror är fallet med folk som överanstränger sig...

  För det första så finns det muskler i vader och fötter som i princip aldrig använts förut..

  och för det andra så har man ett HELT annat löpsteg om man har sprungit barfota hela sitt liv, något som inte kommer naturligt över natt om man börjar springa barfota... men om man vänjer in sig sakta men säkert så tror jag man får en bättre springupplevelse i slutändan.

  SvaraRadera